Uitgave nr. 11-2014

Na het geweldige succes van het themanummer van verleden jaar, dat gewijd was aan ‘Wahlwiller in de Tweede Wereldoorlog’, vervolgt de Heemkundevereniging dit jaar haar reeks met een drietal uitvoerige artikelen van de hand van verschillende schrijvers.

Na een In Memoriam dat gewijd is aan Fen Hermans, de vorig jaar overleden mede-oprichter van de Heemkundevereniging Wahlwiller, volgt een artikel over de ‘oorlog na de oorlog’. Direct nadat de Tweede Wereldoorlog voorbij was, raakte Nederland in zijn verreweg grootste kolonie, Nederlands-Indië, verstrikt in een totaal onverwachte en ongemeen felle nieuwe oorlog. Vele duizenden Nederlandse jongemannen die zojuist de oorlog in eigen land heelhuids hadden doorstaan, werden nu opgeroepen om als dienstplichtig soldaat het Vaderland te gaan dienen in de ‘Oost’. Onder hen waren vijf jongens uit Wahlwiller. Twee van hen hebben zelf de lotgevallen, die ze in de Gordel van Smaragd hebben beleefd, aan de schrijver kunnen vertellen. Een derde heeft tijdens zijn bijna driejarig verblijf in Indië een dagboek bijgehouden waaruit vrijelijk geput kon worden.

Verder treft u in dit jaarboek het tweede deel van een drieluik over de Luikse Markt van Wahlwiller die in 2015 haar 50-jarig bestaan hoopt te vieren. In dit tweede deel worden de jaren 1970 – 1990 beschreven. Dat waren de jaren waarin de enige echte Luikse markt het dorpje Wahlwiller nog Waalser kleurde of – om met een Duitse krant uit die dagen te spreken, de jaren waarin Wahlwiller voor enkele dagen ‘eine Belgische Enklave’ was.

In het vijfde deel over de school van Wahl- en Nijswiller behandelt de schrijver op zijn bekende manier de jaren 1967 tot 1986. Hij laat duidelijk merken nu aanbeland te zijn in zijn eigen periode, dat wil zeggen, de jaren dat hij zelf als onderwijzer dan wel als hoofd aan deze school verbonden was en ons dus precies weet te vertellen ‘wie es gewesen’ is. Tal van onderwerpen komen aan bod: de ouderparticipatie (zijn paradepaardje), seksuele voorlichting, de schoolkrant, de film Ali Baba maar ook het rumoer rond de eventuele aanstelling van zijn broer. Veel (oud)dorpsgenoten zullen de problematiek herkennen.