Jaarboek 3 - 2006

Dat gericht van Wahlwiller ende van Mechelen
Een inleidend artikel op de laathof Holzet, gelegen op de grens van Wahlwiller en Nijswiller. In dit deel het verhaal over 'de laathof in het algemeen'. Het ontstaan ervan ligt in de Griekse oudheid. Via het Romeinse recht werd dit systeem doorgegeven aan de middeleeuwse ontginningen. Kortom een artikel dat een nieuw licht werpt op de vele laathoven die Maasland rijk is. In jaarboek vier het vervolg.

Foto: Kadasterkaart van 1840 met de situering van de hoeve Holzet (ondder) ten  opzichte van de hoeve Schilsberg (boven).

Geschiedenis van de parochie Wahlwiller (1840-1900)
In een tijd dat vele kerken in Limburg onder de slopershamer terecht kwamen, wist een daadkrachtig kerkbestuur de St.Cunibertuskerk voor de ondergang te behoeden. Het ging zelfs een stap verder door het kerkje te vergroten met een sacristie, nieuwe kerkklokken aan te schaffen en ernaast een pastorie te bouwen.

V.V.Wahlwiller een beknopte geschiedenis
"Een bescheiden vereniging gelegen in het landelijke mergelland" zo werd de plaatselijke voetbalclub in 1986 gekenschetst. Hoe bescheiden de vereniging ook steeds is geweest, met enige trots is 50 jaar clubhistorie in de afdeling Limburg voor het nageslacht vastgelegd.
Foto:Kampioenselftal 1959

Het fotoarchief
Foto's uit het rijke archief van de vereniging waarbij deze keer veel dorpelingen staan afgebeld.